Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1288
Назва: Концепт практик єврейської та раньохристиянської медицини
Автори: Куриляк, Валентина
Ключові слова: єврейська медицина
ранньохристиянська медицина
отці церкви
П’ятикнижжя Мойсея
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Куриляк, Валентина Концепт практик єврейської та раньохристиянської медицини / В. Куриляк // Людинознавчі студії : зб. наук. праць ДДПУ ім. І. Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Н. В. Скотна, О. А. Ткаченко, Т. І. Біленко та ін.]. – Дрогобич : РВВ ДДПУ ім. І. Франка, 2020. – Вип. 41 : Філософія. – С. 228-244.
Короткий огляд (реферат): Метою статті є дослідження теологічних та філософських витоків єврейської та ранньохристиянської медицини. Показано, що основу медичної практики древніх євреїв та ранніх християн складали книги Старого Заповіту. Методологічний апарат дослідження включає аналіз, синтез та дедукцію разом із принципами релігійної антропології, а саме принципами соціально-антропологічної комплексності та причинності. У розрізі теми детально розглянуто принципи харчування, санітарії та гігієни. Наукова новизна. Встановле-но, що деякі єврейські твори післябіблійного періоду містять опис розвитку філософії та етики в медицині, основними з них є Мідраш, Мішна і Талмуд. Досліджено концептуальні медичні основи, які викладено у П’ятикнижжі Мойсея і Талмуді. Виз-начено, що основна увага єврейських лікарів-практиків більше була зосереджена на профілактиці захворювань, оскільки вони велику увагу приділяли принципам ритуальної чистоти, а це безпосередньо стосувалося суспільної гігієни. Розглянуто низ-ку творів ранніх отців церкви, які ініціювали практику догля-ду за фізично хворими людьми. Встановлено, що неодноразо-во зустрічаються згадки у творах отців церкви про хірургічні операції та лікування душевних хвороб. Висновки. Окреслено © Куриляк Валентина, 2020 229правила догляду за хворими людьми та заходи, які застосовува-лися у єврейському народі під час лікування інфекційних хвороб. Визначено, що для запобігання поширенню інфекційної хвороби євреї ізолювали заражену людину від тісних контактів з іншими людьми, уникаючи поширення різних захворювань та епідемій.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1288
Розташовується у зібраннях:Людинознавчі студії. Серія Філософія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
куриляк.pdf375,41 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.