Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2234
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Klapchuk, Volodymyr | - |
dc.contributor.author | Klapchuk, Mykhailo | - |
dc.date.accessioned | 2023-05-26T06:45:05Z | - |
dc.date.available | 2023-05-26T06:45:05Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.citation | Klapchuk, Volodymyr. Beer production in Galicia (middle XIXth – the first third of XXth century) [Текст] = Виробництво пива у Галичині (середина XIX - перша третина XX ст.) / V. Klapchuk, M. Klapchuk // Східноєвропейський історичний вісник : [збірник] / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: В. Т. Борщевич, В. Марек, М. М. Вегеш та ін. ; гол. ред.: В. І. Ільницький ; відп. ред. М. Д. Галів]. - Дрогобич : [Посвіт], 2019. - Вип. 12 | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2234 | - |
dc.description.abstract | Метою роботи є комплексне дослідження виробництва пива у Галичині. Для її досягнення використано загальноісторичні підходи, статистичної інтерпретації подій і явищ, математичні методи моделювання. Методологія дослідження становить органічну сукупність базових принципів здійснення історичного дослідження: історизму, об’єктивності, всебічності, наступності й відповідних методів наукового пошуку. У статті застосовано різноманітні методи пізнання: історіографічного аналізу та синтезу, історичний, проблемно-хронологічний, статистичний, компаративний. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі виробництва пива в окремих адміністративно-територіальних утвореннях Австрії. Висновки. У середині XIX ст. діяло понад 300 примітивних броварень. До 1856 р. їх кількість зменшилася на третину при стабільному випуску продукції. З 1857 до 1865 рр. кількість броварень зросла з 263 до 313, а випуск продукції – у 2,8 раза. Через 10 років кількість броварень зменшилась, спостерігалася тенденція до укрупнення підприємств. З 1876 до 1907 рр. кількість броварень зменшувалася у 2,5 рази. 1885 – 1900 рр. виробництво пива зросло удвічі (до 1155 тис. гкл). Ріст суми податків відбувався пропорційно до випущеної продукції. Початок XX ст. ознаменувався гальмуванням росту продукції броварень. У 1901 – 1907 рр. випуск пива зріс на 20 %, податки – на 38 %. У 1920-х рр. 41 броварнею Галичини продукувалось понад 100 млн. л пива. Від середини 1930-х рр. кількість броварень зменшилася до 34, третина з них зосереджувалася у Львівському воєводстві. Протягом 1930-х рр. броварні щорічно виробляли 500 – 600 тис. гкл різних сортів пива. Таким чином, від середини XIX ст. до початку Другої світової війни число броварень зменшилося усемеро. Водночас, випуск готової продукції зріс учетверо, сума сплачених податків – у десятки разів. Броварні Галичини, маючи десяту частину підприємств Австрії, виготовляли лише 5 % продукції пивоварної промисловості країни. Понад 40 % всіх броварень Австрії було у Чехії, яка виробляла понад 42 % продукції. Питома вага Галичини у загальній кількості броварень Австрії становила 4,1–4,3 %, а у загальній кількості виробленого пива – 4–5,25 %. Протилежні тенденції спостерігалися у забезпеченні пивом на душу населення. У Галичині цей показник складав 0,2 відра (2,5 л) на особу. Для прикладу, у Зальцбурзі на одного мешканця припадало 3 відра пива, у Верхній та Нижній Австрії – 2–2,5, у Чехії – 1,6. На межі століть у Австрії вироблялося понад 20 млн гкл пива, з чого на Галичину припадало лише 5,75 %. Це й показник був четвертим після Чехії (46,1 %), Нижньої Австрії (18,7 %) та Моравії (10,22 %). Таке ж місце Галичина займала і за кількістю броварень. Валовий випуск продукції не відображав реальний стан справ пивоваріння краю. Середня продуктивність броварень Галичини становила 9,8 тис. гкл, що було одним з найнижчих показників у державі. Одна броварня Нижньої Австрії виробляла 59,4, Узбережжя – понад 30,5 тис. гкл пива.За виробництвом пива на душу населення (15 л) Галичина займала одне з останніх місць, випереджаючи лише Країну та Узбережжя. Найбільше на душу населення виробляли пива у Зальцбурзі, Чехії та Нижній Австрії (1,21 гкл) | uk_UA |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.subject | броварня | uk_UA |
dc.subject | солод | uk_UA |
dc.subject | пиво | uk_UA |
dc.title | Beer production in Galicia (middle XIXth – the first third of XXth century) | uk_UA |
dc.title.alternative | Виробництво пива у Галичині (середина XIX – перша третина XX ст.) | uk_UA |
dc.type | Стаття | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | № 12 (2019) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
eehb_2019_12_5.pdf | 1,62 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.