Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2430
Назва: | Аналіз європейського досвіду підготовки фахівців сфери гостинності |
Автори: | Коваленко, Олександр Єпик, Лариса |
Ключові слова: | гостинність підготовка фахівців європейський досвід індустрія туризму |
Дата публікації: | 2023 |
Бібліографічний опис: | Коваленко, Олександр. Аналіз європейського досвіду підготовки фахівців сфери гостинності / О. Коваленко, Л. Єпик // Людинознавчі студії : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І.Франка; [редкол.: М. М.Чепіль (гол. ред.), Л. Морська, Н. Мукан та ін.]. - Дрогобич : ВД Гельветика, 2023. - Вип. 16/48 : Педагогіка. - С. 123-128. |
Короткий огляд (реферат): | У даній статті зазначено, що в умовах інтеграції вітчизняної системи освіти в європейський та світовий освітній простір, є доцільним ретельне вивчення наявного зарубіжного досвіду у сфері підготовки фахівців для індустрії туризму, з тим, щоб підвищити загальний рівень якості освітніх послуг та забезпечити формування фахівців, здатних приймати економічно обґрунтовані рішення з управління готелями, ресторана-ми, туристичними компаніями, а також грамотно визначати їхню стратегію та так-тику, розвивати інтеграційні процеси у світовій та вітчизняній індустрії гостинності та туризму. Також у роботі визначено, що у світовій практиці найбільш популярні дві моделі викладання «науки гостинності» – американська та швейцарська. Навчальні заклади, що прийняли американську модель, характерний сильніший акцент на менеджменті як такому, а у швейцарській моделі, навпаки, велику увагу приділяють прикладним питанням. У роботі розкрито тезу про те, що роботодавці часто віддають перевагу випускни-кам європейських готельних шкіл, які пройшли практику у найкращих готелях. Особливо цінуються дипломи швейцарських інституцій, які традиційно гарантують високий рівень підготовки – адже швейцарська модель освіти вважається еталоном навчання у сфері готельного бізнесу. В статті розглянуто умови та сутність підготовки фахівців сфери гостинності на прикладі декількох європейських освітніх установ, таких як: Готельна школа Лозанни (Швейцарія), Інститут міжнародного готельного менеджменту у Пари-жі (Франція), Інститут Ватель (Франція). Також у даній роботі визначено, що детальне вивчення зарубіжних моделей професійного навчання та ретельний їх відбір з урахуванням національних особливостей, особливо економічних умов та забезпечення матеріально-технічної бази, дозволив би вітчизняним закладам вищої освіти інтегруватися у світове професійне середовище та, в перспективі, стати конкурентоспроможними на світовому ринку освітніх послуг. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2430 |
Розташовується у зібраннях: | Людинознавчі студії. Серія Педагогіка |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
387-Текст статті-949-1-10-20230707.pdf | 316,83 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.