Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3237
Назва: Парадигма концепту "суб'єктність"
Автори: Дротенко, Валентина Іванівна
Ключові слова: метафізика
суб’єктність
суб’єктивність
концептивізм
концепт
парадигма
Дата публікації: 2018
Бібліографічний опис: Дротенко В. Парадигма концепту "суб'єктність" / В. Дротенко // Молодь і ринок. - 2018. - № 8. - С. 111-117.
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто філософський дискурс концепту “суб’єктність” в сучасних некласичних філософських студіях. Проведено аналіз філософських праць вітчизняних та зарубіжних авторів з проблем концептуального мислення та концепту “суб’єктність”. Встановлено відмінність концепту “суб’єктність” від поняття “суб’єктивність”; виявлено взаємозв’язок концепту “суб’єктність” з архетипом “самість”; визначено парадигму суб’єктності як “модального оператора” особистості.
Опис: Все буття індивіда замкнуте в суб’єктивній сфері, проте буття не суб’єктивне, а суб’єктне. Аналізуючи історико-філософський зміст соціального феномену суб’єктності визначаємо концепт “суб’єктність” як специфічний “модальний оператор” особистості (необхідність, можливість, дійсність), що виявляє зміст і форму спрямованості суб’єктної активності індивіда, а саме [5]: - самосвідомість – рефлексія свободи волі у конкретному часо-просторі; - самовизначення – вибір і прийняття рішень з метою гармонізації проблемності дійсності; - модель самореалізації – інтерактивністьспособів взаємодії та продуктивність результатів діяльності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3237
Розташовується у зібраннях:Наукові видання

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Mir_2018_8_23.pdf.crdownload251,47 kBUnknownПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.