Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3238
Назва: Культура мислення і культура творчості
Автори: Дротенко, Валентина Іванівна
Ключові слова: культура
самосвідомость
нова інтуїція
нові відчуття
нове мислення
Дата публікації: 2012
Бібліографічний опис: Дротенко В. Культура мислення і культура творчості / В. Дротенко // Молодь і ринок. - 2012. - № 8. - С. 50-54.
Короткий огляд (реферат): У статті йдеться про становлення нового, “рефлексивного суспільства”, здатного до усвідомлення своїх можливостей і меж їхньої реалізації в просторі власної волі, до усвідомлення всіх ризиків своєї діяльності; не лише про нове мислення, але і нові відчуття, нову інтуїцію й адекватні способи бачити самих себе, природу і все, що нас оточує.
Опис: Коли говоримо про необхідність художньо-естетичного удосконалення індивіда, то йдеться про умови, при яких індивід історично здатний взяти на себе тягар (відповідальність) творчого розв’язання тих протиріч, які завжди намагалося розв’язати мистецтво (однак лише духовно, епізодично). Мається на увазі розв’язання протиріччя між прекрасним і потворним не просто на користь прекрасного ідеалу, чи ідеї, а на користь людини, котра реалізує цей ідеал, чи ідею “у такій формі, яка виступала б розгорнутим рухом практики життя як рух власних здатностей людини” [2, 37]. Краса є істина, істина у формі споглядання, в образах наших почуттів, у формах самого життя. Ідея художника зовсім не суб’єктивний задум його, а певне коло реальності, не те, що художник хоче сказати, а те, що об’єктивно висловлене в його творінні – протиріччя самої дійсності. В основі прекрасного лежить істина, а не суб’єктивна майстерність або свавілля художника. Це істина речі. Тому і прекрасне як в природі, так і в мистецтві – це безпосередня чуттєва свідомість реальності, перехід з реального в ідеальне. Уява, фантазія, інтуїція це діяльність, яка формує образи, а потім змінює ці образи, розвиваючи їх. Естетична уява містить в собі відчуття доцільності і робить його суб’єктивним критерієм правильності власних дій.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3238
Розташовується у зібраннях:Наукові видання

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Mir_2012_8_12.pdf.crdownload224,91 kBUnknownПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.