Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/4553
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКлепач, Галина Миколаївна-
dc.contributor.authorНовіченко, Іванна Володимирівна-
dc.contributor.authorВолошанська, Світлана Ярославівна-
dc.date.accessioned2025-01-13T17:38:18Z-
dc.date.available2025-01-13T17:38:18Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationКлепач Г.М., Новіченко І. В., Волошанська С.Я. Оцінка вмісту деяких біологічно активних речовин у шишкоягодах рослин Juniperus communis із природних популяцій Українських Карпат. Acta Carpathica. 2023. № 2(40). С. 21 – 33. https://doi.org/10.32782/2450-8640.2023.2.3uk_UA
dc.identifier.issn2450 – 8640-
dc.identifier.urihttp://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/4553-
dc.descriptionКлепач Г.М., Новіченко І. В., Волошанська С.Я. Оцінка вмісту деяких біологічно активних речовин у шишкоягодах рослин Juniperus communis із природних популяцій Українських Карпат. Acta Carpathica. 2023. № 2(40). С. 21 – 33. https://doi.org/10.32782/2450-8640.2023.2.3uk_UA
dc.description.abstractШишкоягоди Juniperus сommunis є важливою лікарською рослинною сировиною завдяки високому вмісту біологічно важливих речовин, які зумовлюють її терапевтичний ефект, а також фармакологічну активність препаратів, екстрактів, біологічно активних добавок (БАДів), фіточаїв, виготовлених на її основі. Якісний та кількісний склад лікарської сировини може змінюватись залежно від генетичної структури популяції та ґрунтово-кліматичних умов зростання рослин, через що вміст біологічно важливих речовин у кожному зборі потрібно постійно контролювати. Оцінено вміст деяких біологічно-активних речовин у шишкоягодах рослин J. сommunis, які зростають на території Львівської області у п’яти різних локаціях нижнього гірського поясу Українських Карпат. Здійснено порівняльний аналіз загального вмісту поліфенолів, аскорбінової кислоти та каротину у шишкоягодах J. сommunis 2019 – 2023 років збору. Виявлено, що сумарний вміст поліфенолів та аскорбінової кислоти у шишкоягодах J. сommunis має сезонну варіативність. Визначено, що сумарний вміст поліфенолів (метод Фоліна-Чокальтеу, у перерахунку на галову кислоту (GA)), екстрагованих 70% етанолом з подрібнених шишкоягід, варіює у широкому діапазоні – від 200±10 до 340±20 мг GA/г абсолютно сухої маси (АСМ). Вміст аскорбінової кислоти у шишкоягодах ялівцю варіює у вужчому діапазоні значень від 1,11±0,05 до 1,48±0,07 мг/г АСМ. Вміст каротину у зборах шишкоягід J. сommunis 2019 – 2023 рр. є незначним, у середньому складає 2,36±0,11 мкг/г АСМ, сезонна та популяційна мінливість не спостерігається. З’ясовано, що шишкоягоди рослин J. сommunis, які зростають на території Львівської області в різних локаціях Українських Карпат різняться вмістом поліфенолів у 1,25 – 1,7 рази та аскорбіновою кислотою – у 1,33 рази, але не каротиномuk_UA
dc.language.isouauk_UA
dc.publisherГельветикаuk_UA
dc.relation.ispartofseries№ 2(40);https://doi.org/10.32782/2450-8640.2023.2.3-
dc.subjectJuniperus communisuk_UA
dc.subjectшишкоягодиuk_UA
dc.subjectекстрактиuk_UA
dc.subjectбіологічно активні речовиниuk_UA
dc.subjectсезонна варіативністьuk_UA
dc.subjectпопуляційна мінливістьuk_UA
dc.titleОцінка вмісту деяких біологічно активних речовин у шишкоягодах рослин Juniperus communis із природних популяцій Українських Карпатuk_UA
dc.title.alternativeEVALUATION OF THE CONTENT OF SOME BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES IN BERRIES OF JUNIPERUS COMMUNIS PLANTS FROM NATURAL POPULATIONS OF THE UKRAINIAN CARPATHIANSuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові видання

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
AC2(40)_2023_21-33.pdfКлепач Г.М., Новіченко І. В., Волошанська С.Я. Оцінка вмісту деяких біологічно активних речовин у шишкоягодах рослин Juniperus communis із природних популяцій Українських Карпат. Acta Carpathica. 2023. № 2(40). С. 21 – 33. https://doi.org/10.32782/2450-8640.2023.2.3539,22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.