Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/4558
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЛупак, Оксана Миколаївна-
dc.contributor.authorКовальчук, Галина Ярославівна-
dc.contributor.authorКлепач, Галина Миколаївна-
dc.date.accessioned2025-01-13T18:35:09Z-
dc.date.available2025-01-13T18:35:09Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationЛупак О.М., Ковальчук Г.Я., Клепач Г.М. Вплив способів екстрагування на антиоксидантну активність екстрактів трави рослин Hyssopus officinalis L. та Melissa officinalis L. Acta Carpathica. 2022. Том 2(38). С. 5–13. doi: https://doi.org/10.32782/2450-8640.2022.2.1uk_UA
dc.identifier.issn2519-4100-
dc.identifier.urihttp://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/4558-
dc.descriptionЛупак О.М., Ковальчук Г.Я., Клепач Г.М. Вплив способів екстрагування на антиоксидантну активність екстрактів трави рослин Hyssopus officinalis L. та Melissa officinalis L. Acta Carpathica. 2022. № 2(38). С. 5–13. doi: https://doi.org/10.32782/2450-8640.2022.2.1uk_UA
dc.description.abstractУ статті розглядаються питання пошуку лікарських рослин із підвищеним вмістом антиоксидантів і розроблення способів їх максимального вилучення в екстракти. Проаналізовано вплив різних чинників на динаміку процесу екстрагування лікарської сировини, зокрема її виду, хімічної природи, ступеня подрібнення, співвідношення сировини й екстрагента, природи екстрагента, тривалості та температури екстрагування. Досліджено інтегральну антиоксидантну активність (АОА) спиртового й отриманих трьома способами екстрагування водних екстрактів трави гісопу лікарського (Hyssopus officinalis L.) і меліси лікарської (Melissa officinalis L.), зібраної на навчально-дослідній ділянці Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Визначення антиоксидантної активності екстрактів здійснювали потенціометричним методом за допомогою медіаторної системи. З’ясовано, що спиртові екстракти досліджуваної лікарської рослинної сировини виявляють в 1,2–1,8 рази вищу антиоксидантну активність порівняно з водними екстрактами, отриманими різними способами. Показники антиоксидантної активності для спиртових екстрактів трави рослин H. officinalis і M. officinalis відповідно становлять 2,66 ± 0,08 мг АК/мл та 2,94 ± 0,17 мг АК/мл. Показано, що кращим способом водної екстракції як трави H. officinalis, так і M. officinalis є другий спосіб, за якого рослинний матеріал заливали гарячою водою (70 °С), настоювали впродовж 15 хвилин на киплячій водяній бані та 45 хвилин охолоджували. Антиоксидантна активність отриманого таким способом водного екстракту H. officinalis становить 1,93 ± 0,1 мг АК/мл. Цей показник вищий на 31,3% від антиоксидантної активності екстракту, отриманого третім способом, та на 18,4% – першим способом. Усі екстракти M. officinalis виявляють більшу антиоксидантну активність порівняно з H. officinalis. У разі другого способу водної екстракції антиоксидантна активність витяжок M. officinalis становить 2,45 ± 0,11 мг АК/мл, що є на 16,7% вищою, ніж у третьому способі, та на 17,2% – від екстракції першим способом.uk_UA
dc.language.isouauk_UA
dc.publisherГельветикаuk_UA
dc.relation.ispartofseries№ 2(38).;doi: https://doi.org/10.32782/2450-8640.2022.2.1-
dc.subjectекстрагування, антиоксидантна активність, лікарська рослинна сировина, Hyssopus officinalis L., Melissa officinalis L.uk_UA
dc.titleВплив способів екстрагування на антиоксидантну активність екстрактів трави рослин Hyssopus officinalis L. та Melissa officinalis L.uk_UA
dc.title.alternativeThe influence of methods of extracting on the antioxidant activity of the extracts of the herb of plants Hyssopus officinalis L. and Melissa officinalis L.uk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові видання

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
AC2(38)_2023(P5-13)_Kovalchuk.pdfЛупак О.М., Ковальчук Г.Я., Клепач Г.М. Вплив способів екстрагування на антиоксидантну активність екстрактів трави рослин Hyssopus officinalis L. та Melissa officinalis L. Acta Carpathica. 2022. № 2(38). С. 5–13. doi: https://doi.org/10.32782/2450-8640.2022.2.1273,97 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.