Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7389
Назва: Кондитерська справа в Україні: адаптація Європейських харчових традицій
Інші назви: Confectionery in Ukraine: adoption of European food tradition
Автори: Левицька, Надія
Коцюбанська, Ольга
Ключові слова: індустріальна революція
трансформація
кондитерська галузь
харчові традиції
солодощі
Дата публікації: 2020
Видавництво: Дрогобич : ВВ ДДПУ ім. І. Франка
Бібліографічний опис: Левицька, Надія. Кондитерська справа в Україні: адаптація Європейських харчових традицій [Текст] = Confectionery in Ukraine: adoption of European food tradition / Н. Левицька, О. Коцюбанська // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: В. Ільницький (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : ВВ ДДПУ ім. Івана Франка, 2020. - Вип. 3/45 : Історія. - С. 272-282.
Короткий огляд (реферат): Мета дослідження – проаналізувати адаптацію європейських харчових традицій в Україні на прикладі історичного розвитку кондитерської галузі. Методологія дослідження – принцип історизму, який допоміг нам послідовно розкрити шляхи передачі та трансформацію харчових традицій. Наукова новизна полягає у з’ясуванні типу перетворень, якості та характеру запозичень, прикладів місцевої адаптації та їх історичного підґрунтя. Висновки. 1. Визначну роль в адаптації відіграв промисловий переворот, котрий потребував масового споживача та, зрозуміло, міг забезпечити дешевими аналогами традиційних солодощів. 2. Сировинне підґрунтя для розвитку галузі сформувалося лише у ході ХІХ ст. 3. Розташування України на перехресті геополітичних інтересів сформувало різні сфери впливу, і, відповідно, розмаїття регіональних солодощів, що пізніше збереглося і у фабричному асортименті. Так, панування Османської імперії у Північному Причорномор’ї попри реколонізацію цього регіону після російсько-турецьких війн зберегло традиції східних солодощів у культурі українського Півдня. 4. На основі аналізу архівних документів та періодичних видань охарактеризовано асортимент кондитерських фабрик України що дало підставу порівняти їх із відповідним асортиментом фабрик європейських, прослідкувати сплетіння місцевої харчової традиції та її поєднання із загальноєвропейськими традиціями, як, наприклад, українська адаптація бісквіту та традиції вживання вторинних злаків при формуванні рецептури пряника українського в порівнянні із польськими та англійськими аналогами цього виробу. 5. Проведено аналіз запровадження і розповсюдження інновацій на прикладі технології шоколаду, що одночасно набув поширення у Західній Україні та Польщі, просуваючись від Відня як тогочасного центру кондитерських інновацій. Водночас перехід від фабрично-мануфактурної, до фабричної стадії розвитку галузі проходив у Західній Україні значно важче, позаяк зумовлювався аграрно-сировинним спрямуванням цього регіону у структурі Австро-Угорської імперії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7389
Розташовується у зібраннях:2020 № 3/45 (серія Історія)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Левицька Коцюбанська.pdf568,81 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.