Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3239
Назва: Гносеологічний простір поняття "Модернізація"
Автори: Дротенко, Валентина Іванівна
Ключові слова: постмодернизация
модернизация
концепции модернизации
неомодернизация
Дата публікації: 2014
Бібліографічний опис: Дротенко В. Гносеологічний простір поняття "модернізація” / В. Дротенко // Молодь і ринок. - 2014. - № 9. - С. 31-36.
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто некласичні концепції модернізаційних процесів в Україні, зокрема особливості культурної модернізації, модернізація свідомості та особистості.
Опис: При описанні ідеальних типів модернізаційних процесів переважно уникалось питання впливу на них культурного чинника, який включає в себе увесь спектр духовного і соціального життя спільноти, в тому числі площину масової психології. Якщо давати загальну характеристику культурному чиннику, то на ранніх етапах модернізації на одне з перших місць виходить роль конфесійного фактору в політичній мобілізації та господарській діяльності тієї чи іншої спільноти. По мірі розгортання процесів секурялізації більшої ваги набирає етнічний фактор, що піднімає проблему ролі націоналізму в модернізаційних процесах. В XX столітті культурна сфера набуває самодостатності, тому в проектах наздоганяючої модернізації активно пропагувалося проведення “культурних революцій”, які мали привести до створення “нової людини”. Ідеалом XXI століття є “інформаційне суспільство”, що робить духовну сферу визначальним чинником успішності модернізаційних процесів. Концепція модернізації – це теоретична модель “семантичних і аксіологічних трансформацій свідомості і культури в контексті становлення індустріального суспільства” [5]. Зміни в сфері культурних цінностей і ментальності у ході модернізації (індустріалізації) слід розглядати як аспект модернізації свідомості – формування такого її типу, котрий відповідає ситуації, що виникає внаслідок індустріалізації (реалізація надскладних технологій, що потребують професійної дисципліни і відповідальності). Сучасна цивілізаційна концепція, яка визначає необхідність переходу від цивілізацій локального типу до глобальної цивілізації, висуває ідеал єдиного планетарного соціоприродного комплексу, що базується на етнокультурній різноманітності та поліцентризмі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3239
Розташовується у зібраннях:Наукові видання

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Mir_2014_9_9.pdf.crdownload254,98 kBUnknownПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.