Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3732
Назва: ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ САМОАКТУАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ У ПОДРУЖНІХ СТОСУНКАХ
Автори: Гриник, Ірина Ярославівна
Ключові слова: шлюб
сім’я
подружні стосунки
задоволення шлюбом
самоактулізація
самоактуалізована особистість
Дата публікації: 2022
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Науковий журнал з соціології та психології «Габітус». Серія Психологія особистості. Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 36. С. 155-160.
Серія/номер: Психологія особистості;
Короткий огляд (реферат): Стаття містить теоретико-емпіричний аналіз особливостей та складових самоактуалізації особистості у шлюбі. Розвиток і самореалізація партнерів у стосунках сприяють можливості керувати власним життя, адекватно оцінювати свій потенціал та можливості, проявляти внутрішню свободу, креативність та незалежність, насолоджуватися життям,ставити індивідуальні та спільні цілі і відповідно досягати їх, відчуваючи результативність життя. Подано характеристику основних завдань жінки для успішної самореалізації чоловіка у шлюбі, а саме прийняття чоловіка, задоволення його потреби у повазі; визнання мужності чоловіка; прийняття авторитетності чоловіка; розвиток ролі лідера, годувальника та захисника, управління фінансами; задоволення жіночих потреб; віра у можливості чоловіка (підтримка чоловіка зі сторони жінки, віра в його можливості, переконання в його силі). Описано основні завдання чоловіка задля самоактуалізації жінки, серед яких культивуванні поваги до жінки; прояв уваги збоку чоловіка, прояв підтримки та співчуття; ігнорування деяких емоційних проявів жінки; розподіл відповідальності; мінімізування критики; формування надійності; вияв сили характеру та ніжності. Результати кореляційного аналізу емпіричного продемонстрували наявність непрямих кореляційних зв’язків шкали «Задоволеність шлюбом» з шкалами «Гнучкість у спілкуванні», «Потреба у відчуттях», «Проблеми у стосунках з родичами і друзями», «Автономність», «Ставлення до грошей» та прямих зв’язків зі шкалами «Локус контролю Я», «Результат в житті», «Цілі в житті». Шкала «Результативність життя» має наявний прямий зв’язок із шкалою «Задоволенням шлюбом» та непрямий – зі шкалами «Спонтанність», «Контактність» та «Гнучкість у спілкуванні»
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3732
Розташовується у зібраннях:Наукові видання

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
25.pdf422,05 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.